19 Aralık 2014 Cuma

HP Network Automation Ürününü Tanıyalım

Merhaba,

Uzunca süre üzerinde çalıştığım ve çeşitli projeler yaptığım HP Network Automation ürününden bahsetmek isterim. Birçoğunuz HP NA olarak da tanıyorsunuz bu ürünü. HP nin Network Management ürün ailesine ait bir ürün olan HP NA oldukça sağlam ve oturmuş bir ürün.

Birçok kişinin paralel çalışarak günler içinde yapabileceği çalışmaları saatler ve hatta dakikalar içinde yapabiliyor. 500 tane router a 1 saat içinde değişik konfigurasyonlar yapabildiğinizi hayal edin ?

Ürünün yeteneklerine göz atalım;

Konfigurasyon Değişikliği Yönetimi :

Konfigurasyonlardaki değişiklikler kaydedilir. Buna snapshot diyoruz Geriye dönük eski konfigurasyonlara erişimi sağlar. İhtiyaç anında hızlı bir şekilde eski konfigurasyona dönülür. Yeni ve eski konfigurasyonlardaki değişiklikler satır satır karşılaştırılarak gösterilir. Böylece eski konfigurasyonda nelerin değiştitildiği, silindiği, eklendiği ve bunların kimler tarafından nezaman yaptığı bilgisi tutulur.

Uyumluluk kuralları (Complience Check) :

Tüm network cihazları bu kurallara göre taranır. Uyumsuzluk durumunda alarm üretilir yada uyumsuzluğu giderecek bir aksiyon oluşturulur (Remedation Script). Örnek vermek gerekirse networkünüzde cihazlarınız üzerinde telnet ayarı kalmadığından ve sadece ssh ayarlandığından nasıl emin olabilirsiniz ? NA tüm cihazlara belli periyodlarda bağlanıp kontrol eder. Unutulan bir telnet konfigurasyonu olması durumunda uyarı verir ve konfigurasyonu düzeltir. Anlayacağınız herhangi bir cihazda telnet konfigurasyonu unutuldu ise NA bunu silecek yerine SSH konfigurasyonu yazacaktır.

Araştırmalara göre network adminleri zamanlarının %45 ine kadarını manuel operasyonlarda harcamaktadırlar. 

Networkte Manuel Hatalar :

Network çalışanlarının pekçok zaman start-up konfigurasyon ve running konfigurasyonu kaydetmeyi unuttukları gözlenmektedir. Akabinde olabilecek herhangi bir kesinti yada sistem restartında yeni konfigurasyon kaybedilecektir. Bunun önüne geçmek için bu konfigurasyonların eşit olup olmadığı hergün NA tarafından kontrol edilir. Gerekirse eşit olmayanlar eşitlenir.

> HP NNM (Network Node Manager) ile entegre edilebilir. Envanterler NNM üzerinden güncellenebilir. Ayrıca NA kendisi de Network cihazlarını keşfedebilir. Network haritalandırması yapabilir.

> ITIL, COSO, SOX, PCI,CoBIT standartlarına uyunluğu araştırıp raporlar. Uyumsuzlukları force etme imkanı sağlar.

> NA güçlü bir ACL otomasyonu sağlar. Hazır templateler yada yeni oluşturulabilecek otomasyon scriptleri ile detaylı bir ACL otomasyonu sunar.

> Cihazların IOSların saklar. Gerekli durumlarda yeni IOS yüklenmesi ve güncellenmesine olanak sağlar.
IOS versiyonları envanterini tutar ve güncelliği kontrol eder. Güncel olmayanlar durumunda raporlama yapar.

> İş akışı onay mekanizması çalıştırabilirsiniz.

> HP Server Automation ile NA entegre çalışabilir ve Serverların hangi network cihazlarındaki hangi değişikliklerden etkilendiği gibi bilgilerin üretilmesi sağlanabilir.

> Patchlerin topluca cihazlara geçilmesine  olanak sağlar.

> Güçlü bir envanter takibi ve raporlaması sunar.

> Schedule joblar yada job grupları çalıştırılabilir.

> Gelişmiş command scriptleri hazırlanıp cihazlara grup bazlı basılmasına izin verir.

> CLI komutlarınız izlenerek yaptığınız işlerin bir script halinde kaydına izin verilir. Böylece bir cihazda yaptığınız değişiklikleri başka cihazlara script olarak topluca basabilirsiniz.

> Cihazlara bağlantılar sınırlandırılabilir. Sadece SSH yada SSH-2 kullanılabilecek şekilde force edilebilir.

> Cihaz konfigurasyonları NA arayüzünden değiştirilebilir, inline commentler eklenebilir ve deploy edilebilir.


Düşünün...

Onlarca satırlık ACL tanımlamanız olan 300 ün üzerinde cihazınız var. Bu ACL lerden 23 tanesi belli kriterlere göre silinecek, 12 tanesi değiştirilecek, 6 tane yeni eklenecek. Bu düzenlemeyi elle yapmak her cihaza bağlanarak nekadar zamanınızı alır ? Network Automation ile birkaç saat içinde bu işin bittiğini düşünün. Hem de manuel yaparken oluşabilecek hatalardan uzak bir şekilde.

Bir güvenlik açığı olduğunu ve bir gecede 1500 cihaza patch geçmeniz yada konfigurasyon değişikliği yapmanız gerektiğini düşünün. Paralel çalışarak kaç kişi kaç günde halledebilir bu işi.
Ya Otomasyonla kaç saate biter bu iş ?

Teşekkürler,
Cem Selmanoğulları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder