27 Mayıs 2015 Çarşamba

NetBrain ile IT-Network izleme, otomasyon ve değişiklik yönetimi

Merhaba,

Son günlerde dikkatimi çeken NetBrain ürünü network otomasyon, troubleshoot ve change management konularına yeni bir bakış açısı getiriyor.



Network mühendisleri, çoğu ürünün görsel arayüzlerini kullanıcı dostu güvenilir bulmamaktadır. Görünüşe bakılırsa NetBrain bu bakışı yıkacak bir yaklaşım sunuyor. Model güdümlü arayüz sunan NetBrain network mühendisleri için geliştirilmiş güçlü bir CAD  (Computer-Aided Design) ve modelleme aracı olarak da ön plana çıkıyor. Networkünüzü keşfini takiben oluşturduğu interaktif topoloji haritaları ile yönetim ve troubleshoot operasyonlarını kolaylaştırıyor.

Peki NetBrain networkümüzü nasıl öğreniyor ?

SNMP, SSH/Telnet protokolleri ile tüm networkünüzden topladığı bilgileri ‘neighbor-walking’ keşif algoritması ile harmanlamaktadır. Binlerce snmp verisi ve ssh komut çıktısını birleştirerek networkünüzün matematiksel ve mantıksal tanımını elde eder. Sonrasında rendering işlemleri ile dinamik haritalar oluşturulur.

Bunu yaparken hangi bilgiler kullanılıyor ?

NetBrain cihazlardan routing tabloları, CDP ve ARP tablolarını, MAC adreslerini, STP bilgilerini ve daha pekçok veriyi ssh komutları ve snmp ile alıp harmanlamaktadır. Oluşturulan haritalar dinamik olup network değişiklikleri haritalara dinamik olarak yansıtılır. Ayrıca uçtan uca L3 ve L2 haritalar oluşturmak da mümkündür. Haritalar Visio ya atılarak çıktı alınabilir. Dinamik haritaları yanlızca topolojik görseller olarak düşünmeyin. Harita üzerindeki her cihaz ile etkileşime geçerek cihazları yönetebilir, torubleshoot ve change management işlemlerini yürütebilirsiniz. Burda yapılan operasyona görsel torubleshoot demek yanlış olmaz. Harita üzerinde cihazların canlı performans metriklerine ve geçmiş networksel değişimlere ulaşmak mümkündür.

Yavaş çalışan bir uygulamanın troubleshoot edildiği bir senaryoda uygulamanın network üzerinde uçtan uca akışını görsel olarak çıkarmak mümkündür. NetBrain bu konudaki çözümünü “Map+App” olarak isimlendirmektedir. Çoğu zaman yavaşlık problemleri network bölümlerine mal edilmekte ve bunu ispatlamak uzun zaman almaktadır. Map+App ile yaklaşımında sorunlu network segmentinin dinamik bir haritası çıkarılarak network performansı ile ilgili drill down işlemi yapılarak sorun tespiti yapılabilmektedir.

Altta kaynak ve hedef adresleri belirtilen bir uygulama için real-time akışı görebilirsiniz.



Ürün uygulama trafiğinin asimetrik olduğu durumları da hesaplayabilmektedir. Yani bir A noktasından B noktasına takip edilen akış dönüşte farklı bir yol takip ediyor ise bu iki farklı yolu ayrı ayrı incelemek mümkündür.




Ürün CLI kullanmadan torubleshoot a izin veren modüller içermektedir. Örnek vermek gerekirse “Layer-4 Port Level Analysis App” uçtan uca istediğiniz network yolunu çizerek anlık olarak nerede tıkanıklık olduğunu gösterir. Web yayını yapan sunucunuza http ile ulaşabiliyor fakat ftp ile ulaşamıyorsunuz. Aradaki yolda 10 a yakın network cihazı var. Ürün ACL, QoS, NAT gibi kontrolleri yaparak uçtan uca inceleme ile takılan noktayı bulur. Altta ACL konfigürasyonu yüzünden takılan Telnet ile ilgili bir örneği görebilirsiniz. LA-Core1-Demo cihazında f1/0/1 yanlış tanımlanan bir ACL sebebi ile bu cihazda Telnet geçişi bloklanmıştır. Bu tespit hiçbir manuel CLI komutu girmeden yapılmıştır.



Trafikteki günlük yada haftalık değişimleri görebilmek ister miydiniz ? Ürün bu konuda da oldukça fonksiyonel özellikler sunmaktadır. Son zamanlarda yapılan konfigürasyon değişiklikleri yada route değişimi sebebi ile bir uygulama performansında düşüş yaşanabilir. Bunun network kaynaklı mı uygulama kaynaklı mı olduğunu tespit için ilgili network segmentindeki değişimleri görmek gerekecektir. Bu noktada geçen hafta ile bu hafta arası iki nokta arası iletişimin hangi path üzerinden gerçekleştiğini çizdirerek nelerin değiştiğini görsel olarak tespit etmek oldukça kolaydır.



Ürünün Network Health uygulaması standart network uygulamalarında bulunan cihaz durumu, availibity, interface link performansı, delay, error, utilization gibi değerleri hem topoloji üzerinde hem interface bazlı hem de grafik olarak verebilmektedir.




Network mühendislerinin ihtiyaç duyduğu fakat bazı monitoring ürünlerinde beğenmediğim netflow analiz özelliği net brainde de bulunmakta.



Üründe kendi izleme modüllerini geliştirmeniz oldukça kolay. Örneğin “show processes cpu ” komutu çıktısından cpu değerini alıp buna treshold belirlemek ve treshold geçilince alarm üretmek oldukça kolay ve sürükle bırak şeklinde yapılabilmekte. Bunu kullandığınız her CLI komutu için 3 adımda yapmak mümkün. Ürün ssh ile cihaza bağlanıp belirlediğiniz komutu sizin adınıza girmekte ve çıktıda sizin önceden belirlediğiniz özellikler üzerinde arama yapmakta. Bulduğu değeri isteğinize uygun olarak yorumlamakta. Herhangi bir cihaza cli ile bağlanmadan harita üzerinden bu komutları çalıştırmanız yeterli. Ürün CLI alışkanlığına yeni bir bakış getiriyor. Putty yada SecureCRT ile cihaza bağlanayım ve komut yazayım yerine sağ tıkla komut çalıştır diyorsunuz…




Interface lerin durumlarını kontrol eden bir modül yazmanız yine mümkün.



















Layer-3 bir haritayı daha detaylı troubleshoot etmek için Layer-2 görüntüye çevirmeniz mümkündür. Dilerseniz yeni bir harita olarak oluşturabilir, dilerseniz var olan bir haritayı dönüştürebilirsiniz. “Bridge Network” görselleştirmek için güzel bir araç.



“WAN Congestion” yaşandığı durumlarda hızlı tespit için NetBrain real time topoloji haritası sunuyor. “Diagnostic Monitoring” ile Congestion yaşanan hatları göz önüne seriyor.



Herhangi bir network segmentinde kararsız bir durum oluşturuğunda canlı izleme özelliği ile o an segmentin durumunu görebilirsiniz. Hatayı netleştirmek için topladığınız data arttıkça rootcause bulma olasılığı da artacaktır. Flap eden yada down portları görsel olarak görebileceksiniz.



Belli bir segmente şüpheli bir tarfik akışı gördüğünüzde NetBrain segment ve çevresini görselleştirerek atak kaynağını ve etkilediği tüm ara ve hedef cihazları ortaya çıkarıp haritalandırabiliyor.




Gelelim NetBrain in en güzel özelliklerinden birine. Yukarıda belirlediğiniz şekilde bir atak yakaladığınızda NetBrain sizin yerinize önlem alabiliyor. Gerekli cihazlara bağlanıp statik bir route yazabiliyor yada ACL tanımlayabiliyor. Yani cihaz konfigürasyonlarını değiştirmek sureti ile atak yapan cihazı engelleyerek sizi bilgilendiriyor. Galiba otomasyonun geleceği bu…



Ürünün “Map-Driven Change Management” özelliği sayesinde birçok cihaza aynı anda QoS dizaynı dağıtılabiliyor.

Data Center içinde komplike bir değişiklik yapacaksınız. Dizayn ve konfigürasyon aşamasında yine NetBrain devreye giriyor. Network değişikliği planlayıp yeni dizanınızı ve konfigürasyonlarınızı hazırlıyorsunuz. NetBrain tüm değişiklilkeri cihazlara bağlanıp sizin adınıza yapıyor.
Değişiklikleri manuel yada otomatik yapın… Test etme aşamasında yine NetBrain den yararlanmanız mümkün. Erişilebilirlik testleri, CLI komut testleri, uygulama akış testleri, Routing tablosu değişiklik testleri gibi pek çok testi NetBrain e yaptırabiliyorsunuz. Data Center migration sonrası komple bir testi NetBrain sizin için yapsın.

Change Management modülü sayesinde bir yada daha fazla cihazda yapılacak konfigürasyon değişikliklerinin network üzerindeki etkileri görsel olarak izlenebilir, ok verildikten sonra otomatik olarak konfigürasyonlar NetBrain tarafından cihazlara yüklenebilir.

Ürün hakkında anlatılacak daha çok şey var. www.netbraintech.com sitesini ziyaret etmenizi öneririm. Sitede ürünün demo versiyonunu deneme şansınız da olacak. Ürünü geliştiren NetBrain firması 2004 yılında kurulmuş ve ana merkezi Massachussetts de bulunan bir yazılım firmasıdır. Kendilerini Network CAD özelliğini network dünyasına tanıtan ilk firma olarak tanımlıyorlar. Hemen hemen tüm yazılım eforlarını network yazılımlarına aktarmaktadırlar. British Telecom, Fidelity Investments, Thomson Reuters, IBM,HP,BP,NASA,at&t,Vodacom,verizon,US.Army, Texas Instruments gibi firmalar ürünü kullanmaktadırlar.

Teşekkürler,
Cem Selmanoğulları